Wat is anti kraak wonen

Anti kraak wonen is een manier om een woning te bewonen, waarbij je geen contract aangaat voor een bepaalde huurperiode. In plaats daarvan betaal je een bedrag voor de tijdelijke bewoning van de woning. Het gaat vaak om panden die gesloopt of verbouwd gaan worden, om kraak te voorkomen worden deze woningen op de anti kraak markt aangeboden.

Wat houdt anti kraak wonen in

Anti kraak wonen houdt in dan je een leeg staande woning of kantoorruimte tijdelijk bewoont onder vaak gunstige huurtarieven. De opzeg termijn van een anti kraak woning is erg kort waardoor je de vrijheid hebt om snel te veranderen van woonruimte.

Wat zijn de voordelen van anti kraak wonen

Anti kraak wonen is een steeds populairder wordende manier van wonen. Anti kraak wonen biedt veel voordelen waaronder:

 • Geen vaste huurperiode: Dit betekent dat je de vrijheid hebt om te verhuizen zonder dat je het lastige proces van het opzeggen van een huurcontract moet doorlopen.
 • Flexibiliteit: Anti kraak wonen is een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een flexibele en betaalbare woonruimte. Antikraak wonen stelt mensen in staat om zelf te kiezen waar ze willen wonen, zonder dat ze zich aan een vaste huurperiode moeten houden. Zo kun je een kamer huren voor een paar maanden of een jaar, afhankelijk van je persoonlijke situatie.
 • Voorkomt leegstand: Anti kraak wonen is een goede manier om iets tegen leegstand te doen. Anti kraak woningen zijn vaak huizen en kantoorpanden die als ze niet op de anti kraak markt worden aangeboden leeg zouden staan, wat natuurlijk zonde zou zijn.
 • Help tegen krakers: Door het huren of verhuren van een anti kraak woning, help je voorkomen dat krakers een pand in beslag nemen.
 • Financieel aantrekkelijk: Anti kraak woning zijn relatief goedkoop, wat het een financieel aantrekkelijk optie maakt. Je krijgt vaak veel woonruimte voor weinig geld.
 • Veel vrijheid: Bij anti kraak wonen kun je vaak de ruimte die je huurt aanpassen aan je persoonlijke smaak en behoeften. Je kunt meubels verplaatsen, schilderen of andere veranderingen aanbrengen om de ruimte op te knappen. Doordat veel van de anti kraak woningen gesloopt worden in de toekomst, mag je vaak meer veranderingen aanbrengen dan bij een reguliere huurwoning.

Wat zijn de nadelen van anti kraak wonen

Ondanks dat anti kraak wonen veel voordelen biedt zijn er ook nadelen die je in overweging moet nemen alvorens je besluit om anti kraak te gaan wonen. Enkele nadelen zijn.

 • Kwaliteit van de woning: De kwaliteit van de woning is vaak niet zo goed. De woningen zijn vaak oud en hebben mogelijk geen airconditioning of andere moderne faciliteiten. Daarnaast is er vaak achterstallig onderhoud en zijn ze niet erg energie zuinig.
 • Onzekerheid: Het is vaak moeilijk om te voorspellen hoe lang je in de woning zult blijven. Soms kunnen de eigenaren van de woning je op korte termijn verplichten om te verhuizen als ze de woning nodig hebben. Dit kan een probleem zijn als je geen andere plek hebt om naartoe te gaan.
 • Ongezond: Een deel van de anti kraak woning die worden aangeboden verkeren in zo’n slechte staat dat ze gezondheidsrisico’s met zich brengen. Denk bijvoorbeeld aan schimmels en vocht in de muren.
 • Soort woning: Vaak worden ook leegstaande kantoorruimtes of verzorgingstehuizen verhuurd als anti kraak woning.  Dit geeft je een unieke woonlocatie. Maar kan er ook voor zorgen dat de ruimtes als de keuken of badkamer afwijken van de norm of dat deze gedeeld zijn met meerdere bewoners.

Voor wie is anti kraak wonen geschikt

Anti kraak wonen is een geweldige oplossing voor alleenstaande ouders,  mensen die op zoek zijn naar een tijdelijke oplossing, of mensen die de vrijheid willen om te verhuizen zonder vast te zitten aan contracten.

Anti kraak wonen is ook een geweldige oplossing voor studenten. Veel studenten hebben niet de financiële middelen om een huurcontract voor een langere periode te tekenen. Met antikraak wonen kunnen ze kiezen voor een korte huurperiode, waardoor ze meer financiële flexibiliteit hebben.

Is anti kraak wonen iets voor mij ?

 • Ben je op zoek naar een tijdelijk woonruimte.
 • Zoek je een plek om te verblijven terwijl je werk zoekt of op zoek bent naar een permanente woning.
 • Vind jij de staat waarin een woning verkeert niet zo belangrijk.
 • Wil je veel ruimte voor weinig geld.
 • Ben je flexibel en vind je het geen probleem om snel te moeten verhuizen.

Dan is anti kraak wonen waarschijnlijk een goede keuze voor je.


Ben je na het lezen tot de conclusie gekomen dat antikraak wonen toch niets voor jouw is, misschien is goedkoop wonen in de natuur dan wel helemaal voor jouw weggelegd.

Kijk voor meer woon en tuin inspiratie op wonen en tuin. Lees ook: De voor- en nadelen van het kopen van gebruikte meubels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *