Bij je ouders wonen kan een geweldige manier zijn om geld te besparen en steun te krijgen van de mensen die van je houden. Maar als je op zoek bent naar financiële hulp, kan het een beetje lastig zijn. Dus, Heb ik recht op bijstand als ik bij mij ouders woon?
Wat is bijstand
Bijstand is een vorm van financiële ondersteuning die een persoon of gezin in Nederland kan aanvragen als ze geen inkomen hebben of als hun inkomen te laag is om de dagelijkse kosten te dekken. Het is een vorm van sociale zekerheid die wordt gefinancierd door de overheid en wordt beheerd door de gemeenten. Bijstand komt in verschillende vormen, zoals bijzondere bijstand, bijstand naar levensonderhoud, bijstand voor mensen met een arbeidsbeperking en bijstand voor mensen die een opleiding volgen.
Wanneer heb ik recht op bijstand
Ten eerste spelen het inkomen en vermogen van je ouders een rol bij het bepalen of je recht hebt op een bijstandsuitkering. Als je ouders genoeg geld hebben om je te onderhouden, kom je mogelijk niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Als je ouders echter een beperkt inkomen hebben, is het mogelijk dat je in aanmerking komt.
Naast het inkomen speelt ook je leeftijd een rol, jongeren tussen de 18 en 21 krijgen minder bijstand dan jongeren van 21 jaar en ouder. Tot je 21ste zijn volgens de wet je ouders financieel aansprakelijk.
Echter zijn er wel uitzonderingen waarbij je ook als jongeren onder de 21 een hogere uitkering kan krijgen.
Volg je nog een opleiding dan en ben je jonger dat 27 dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering. Gelukkig heb je wel recht op studiefinanciering en mogelijk ook ander vormen van subsidie.
Hoeveel bijstand krijg ik
In principe kun je uitgaan van een bedrag dat gelijk ligt aan 70% van het minimum loon. Wel is het zo dat de overheid kijkt naar de samenstelling van jou huis. Dit houd in dat met hoe meer volwassenen je in een woning woont hoe lager de bijstandsuitkering per persoon is.
Waarom krijg ik minder bijstand
Misschien klinkt het erg oneerlijk dat je minder uitkering krijgt naarmate er meer volwassenen een huishouden vormen. De overheid gaat uit van een kostendelersnorm, en stelt dat als je met meerdere samenwoont je de kosten kunt delen. Waardoor het besteedbaar bedrag van je bijstandsuitkering gelijk is aan iemand die een hogere bijstand krijgt maar meer kosten alleen moet dragen.
Aan welke regels moet ik voldoen om bijstand aan te vragen
Wanneer je jonger dan 27 bent zijn er een aantal regels waarmee je rekening dient te houden, als je een bijstandsuitkering aan wilt vragen.
- Je bent verplicht werk of opleiding te zoeken: Ben jij jonger dan 27 dan moet je voordat je in aanmerking komt voor bijstand proberen een baan of opleiding te vinden. Lukt dit niet dan mag je na 4 weken een uitkering aanvragen.
- Ben jij net gestopt met een opleiding. Als je net gestopt bent met een opleiding en je ontving daarvoor studiefinanciering. Dan kan het zijn dat je een tijdelijk lagere bijstandsuitkering krijgt als je deze aanvraagt.
- Jou gemeente beslist: Het aanvragen van een bijstandsuitkering geeft geen garantie. Het kan zijn dat de gemeente waarin jij woont jou aanvraag afwijst.
Wat zijn de voordelen van bijstand
Bijstand kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die het moeilijk hebben. Het kan mensen helpen om hun basisbehoeften te vervullen en kan hen ook helpen om een opleidingen te volgen of een baan te zoeken, zodat ze in staat zijn om hun levensstandaard te verbeteren. Bijstand is daarom een belangrijk onderdeel van het sociale beleid in Nederland.
Conclusie
Om antwoord te geven op de vraag “Heb ik recht op bijstand als ik bij mijn ouders woon?” Moet je rekening houden met verschillende factoren zoals; leeftijd en het inkomen van je ouders. De hoogte van de bijstand hangt af van de persoonlijke situatie en het inkomen van het gezin. Ben je jonger dan 27 dan moet je altijd eerst op zoek gaan naar werk of een opleiding voordat je in aanmerking komt voor bijstand.
Weten of jij in aanmerking komt vraag aanvullende informatie bij jou gemeente of overheid.