De veelzijdige kracht van baking soda: 15 lifehacks die je moet proberen

Baking soda, dat kleine doosje dat je misschien al jarenlang in je keuken hebt staan, is eigenlijk een superkrachtig en veelzijdig wondermiddel! Het is niet alleen handig om mee te bakken, maar je kunt het ook voor zoveel andere dingen gebruiken. Van het schoonmaken van je oven tot het verwijderen van vlekken op je tapijt – baking soda komt altijd van pas. We delen hier maar liefst 15 verschillende lifehacks met baking soda die je echt moet proberen.

Onze 15 baking soda lifehacks die je moet proberen

Ga gelijk op zoek naar jou favorieten lifehack of ontdek ze alle 15!

Wat is baking soda?

Voordat we verder gaan met de vele toepassingen van baking soda, is het handig om te weten wat het precies is. Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een wit poeder dat van nature voorkomt als mineralen in de natuur. Het wordt veel gebruikt als rijsmiddel bij het bakken van cakes, muffins en andere gebakken producten. Wanneer het in aanraking komt met een zuur, zoals karnemelk, azijn of citroensap, ontstaan er kleine gasbelletjes die het deeg of beslag doen rijzen. Maar zoals we hierboven hebben gezien, kan baking soda voor nog veel meer dingen worden gebruikt dan alleen in de keuken. Lees snel veder en ontdek alle lifehacks.

1) Oven schoonmaken baking soda

Niemand houdt van een vieze, vettige oven, maar wist je dat baking soda je kan helpen om je oven er weer als nieuw uit te laten zien?

Om je oven schoon te maken met baking soda, begin je door de oven leeg te maken en alle losse kruimels en voedselresten weg te vegen. Vervolgens strooi je een ruime hoeveelheid baking soda op de bodem van de oven en spuit je er wat water overheen, zodat het een pasta vormt. Laat dit mengsel een paar uur of zelfs een nachtje inwerken, zodat de baking soda het vuil kan losweken.

Na het inweken, gebruik je een vochtige doek of spons om de pasta weg te vegen. Het vuil en vetresten zouden nu gemakkelijk los moeten komen, zodat je ze kunt verwijderen zonder te schrobben of te veel kracht te gebruiken. Als er nog wat resten achterblijven, herhaal je het proces gewoon totdat alles helemaal schoon is.

2) Tapijtvlekken verwijderen

Een vlek in je tapijt kan echt een doorn in het oog zijn. Maar met baking soda kun je die vlekken gemakkelijk laten verdwijnen.

Strooi gewoon wat baking soda op de vlek, spray er wat azijn overheen, en laat het mengsel eventjes zijn werk doen. Daarna kun je de vlek gemakkelijk wegvegen met een vochtige doek.

Dit trucje werkt niet alleen met tapijt op deze manier kun je ook eenvoudig vlekken verwijderen uit o.a: de bekleding van je auto, gordijnstof en de stoffering van je trap.

Wedden dat je nooit meer zonder baking soda wilt?

3) Geurtjes neutraliseren met baking soda

Als er iets is wat baking soda echt geweldig doet, dan is het wel geurtjes neutraliseren.

In tegenstelling tot luchtverfrissers die geuren alleen maskeren, werkt baking soda om de moleculen die geur veroorzaken te absorberen en af te breken, waardoor de bron van de geur daadwerkelijk wordt aangepakt. Een perfecte tip voor als je, je huis verkoopklaar maken wilt.

Leg bijvoorbeeld een bakje bakingsoda in je koelkast om nare geurtjes te voorkomen. Of strooi wat baking soda in je schoenen om zweetvoeten te voorkomen. Zo simpel kan het zijn!

4) Vuile pannen schoonmaken

We kennen het allemaal: die aangekoekte pannen die maar niet schoon willen worden. Maar ook hier kan bakingsoda je helpen!

Maak een pasta van baking soda en water en smeer dit op de aangekoekte plekken. Even laten intrekken, en dan afspoelen met water. Hoppa, je pannen zijn weer zo goed als nieuw!

Baking soda is niet alleen effectief bij het verwijderen van aangekoekte vlekken, maar het heeft ook enkele andere voordelen voor het schoonmaken van pannen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om de geur van voedsel te verminderen die in de pan is achtergebleven, en kan het helpen om vettige pannen weer glanzend schoon te krijgen.

5) Badkamer schoonmaken baking soda

De badkamer schoonmaken is niet het leukste klusje dat er is, maar met baking soda wordt het wel een stukje makkelijker en ook nog een stuk duurzamer. Bespaar op je badkamer kosten.

Maak een pasta van baking soda en water en smeer dit op de tegels en voegen van je badkamer. Laat even inwerken en spoel daarna alles af met water.

Hallo, blinkende badkamervloer!

6) Zilveren sieraden schoonmaken

Heb je zilveren sieraden die hun glans zijn verloren? Geen nood! Met baking soda kun je die sieraden weer laten stralen als nooit tevoren. Maak een mengsel van baking soda en water en wrijf dit voorzichtig over je sieraden. Spoel af met water en droog af

7) Verfris je mond

Baking soda kan ook helpen om een slechte adem te voorkomen en je mond te verfrissen.

Maak een mengsel van baking soda en water en gebruik het als mondwater om bacteriën in je mond te doden en geurtjes te neutraliseren.

8) Verwijder olievlekken met Baking soda

Een olievlek kan een doorn in het oog zijn op je garagevloer of oprit en kan bovendien een gevaar vormen als het glad wordt als het nat is. Gelukkig kun ook dit probleem oplossen met baking soda.

Het gebruik van baking soda om olievlekken te verwijderen is een eenvoudig proces. Begin door een royale hoeveelheid baking soda over de olievlek te strooien en laat het even intrekken. Het is belangrijk om voldoende baking soda te gebruiken om de olie te absorberen en het vuil los te maken.

Laat de baking soda minstens een uur intrekken. Tijdens deze periode zal de baking soda de olie absorberen en het vuil losmaken. Dit maakt het gemakkelijker om de vlek te verwijderen.

Nadat de baking soda voldoende tijd heeft gehad om in te werken, gebruik je een bezem of een borstel om de baking soda weg te vegen. Veeg zoveel mogelijk baking soda weg en maak daarna de vlek schoon met een vochtige doek of spons. Je zult merken dat de olievlek aanzienlijk is verminderd of zelfs helemaal is verdwenen.

9) Ontstoppingsmiddel

Als je afvoer verstopt is, kun je baking soda gebruiken als een natuurlijk ontstoppingsmiddel.

Het werkt als volgt: eerst giet je een kopje baking soda in de afvoer. Vervolgens voeg je een kopje azijn toe en laat je het mengsel bruisen en borrelen. Dit is het resultaat van een chemische reactie tussen de baking soda en de azijn, waarbij koolstofdioxidegas wordt geproduceerd. Het gas helpt om de verstopping te verwijderen door de ophoping van vuil, haar en andere materialen los te maken. Ten slotte spoel je de afvoer door met warm water om alle restanten weg te spoelen.

10) Wasmiddel

Wist je dat je baking soda kunt gebruiken als wasmiddel?

Voeg gewoon een kopje baking soda toe aan je wasmachine samen met je normale wasmiddel en je kleding zal heerlijk fris en schoon worden.

Bijkomend voordeel is dat baking soda ook meteen je wasmachine reinigt.

11) Verwijder vlekken op meubels

Als je vlekken op je meubels hebt, kun je baking soda gebruiken om deze te verwijderen. Niets is zo vervelende als een grote vlek op je net nieuwe zitbank gelukkig is er baking soda.

Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het daarna weg met een vochtige doek.

Bang voor vlekken? test het dan eerst op een opvallend stukje om er zeker van te zijn dat je het gewenste resultaat krijgt.

12) Maagzuur verlichten

Deze zag je wellicht niet aan komen maar baking soda kan ook helpen bij het verlichten van maagzuur. Ideal dus als je een keertje zonder Rennie’s komt te zitten.

Maak een mengsel van baking soda en water en drink het op. Het zal helpen om het zuur in je maag te neutraliseren.

13) Deodorant van baking soda

Ja, je kunt baking soda zelfs gebruiken als deodorant!

Maak een mengsel van baking soda en kokosolie en breng het aan onder je oksels. Het zal helpen om geurtjes te neutraliseren en je de hele dag fris te houden.

Groot voordeel ten opzichte van andere soorten deodorant is dat het geen chemicaliën bevat. Het gebruik van baking soda als deodorant is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook gezonder voor je huid. En het beste van alles is dat het net zo effectief is als commerciële deodorants!

14 ) Wittere tanden

Wist je dat baking soda kan helpen om je tanden witter te maken?

Maak een mengsel van baking soda en water en poets je tanden ermee. Het zal helpen om vlekken op je tanden te verwijderen en ze witter te maken.

15 ) Baking soda als Brandblusser

In geval van nood kun je baking soda zelfs gebruiken als brandblusser!

Giet wat baking soda over een kleine brand om het vuur te doven.

Kortom, baking soda is echt een wondermiddel dat je in huis moet hebben. Met deze 15 lifehacks heb je nog meer redenen om het te gebruiken. Dus haal snel dat doosje baking soda uit je keukenkastje en probeer deze hacks zelf uit! Lees nog even veder om er achter te komen wat je beter niet kunt doen met baking soda.

Wat je beter niet kunt doen met baking soda

Laten we het ook nog even hebben over de “don’ts” van baking soda! Hoewel dit poeder je beste vriend kan zijn bij het schoonmaken van je huis en het oplossen van allerlei problemen, zijn er een paar dingen waar je voorzichtig mee moet zijn. Baking soda is niet bepaald een “one size fits all” product.

Het kan bijvoorbeeld een no-go zijn voor oppervlakken en materialen zoals aluminium en delicate stoffen zoals zijde of wol. Dus let op waar je het gebruikt om ongewenste schade te voorkomen.

En vergeet niet dat baking soda niet kan worden gebruikt als vervanging voor bakpoeder, want hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde!

Houd deze tips in gedachten en gebruik baking soda verstandig om optimaal te profiteren van zijn veelzijdige krachten.

Al een beetje verliefd geworden op baking soda en wil je ook weer verliefd worden op je huis? lees er alles over : VT wonen weer verliefd op je huis. Ontdek nog veel meer artikelen op wonen en tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *