Composiet schuttingen vs. Houten schuttingen: Welke is beter?

Als hovenier kom ik dagelijks in aanraking met verschillende soorten schuttingen. Een vraag die ik regelmatig krijg van mijn klanten is: “Moet ik kiezen voor een composiet schutting of een houten schutting?” Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals duurzaamheid, onderhoud en esthetiek. In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van composiet schuttingen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw behoeften.

Houten schuttingen: Klassiek en veelzijdig.

Houten schuttingen hebben hun eigen unieke voordelen die ze aantrekkelijk maken voor veel mensen:

 • Flexibiliteit: Houten schuttingen bieden meer flexibiliteit in termen van ontwerp en aanpassingen. Ze kunnen gemakkelijk worden aangepast of op maat gemaakt om te voldoen aan specifieke behoeften of om een bepaalde look te creëren.
 • Natuurlijke uitstraling: Houten schuttingen stralen warmte en natuurlijkheid uit. Ze kunnen goed samengaan met diverse tuinstijlen en zorgen voor een tijdloze esthetiek.
 • Lagere kosten: Over het algemeen zijn houten schuttingen goedkoper in aanschaf dan composiet schuttingen. Dit kan een belangrijke factor zijn voor mensen met een beperkt budget.

  Lees ook alles over goedkope tuin ideeën.

Nadelen van houten schuttingen:

Hoewel houten schuttingen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Onderhoud: Houten schuttingen vereisen meer onderhoud dan composiet schuttingen. Ze moeten regelmatig worden behandeld met verf, beits of een beschermende coating om ze te beschermen tegen weersinvloeden, rot en insecten. Ook kunnen houten schuttingen na verloop van tijd kromtrekken of splijten, waardoor reparaties nodig kunnen zijn.
 • Duurzaamheid: Houten schuttingen hebben over het algemeen een kortere levensduur dan composiet schuttingen. Ze zijn vatbaarder voor verval, rotten en insectenplagen, vooral als ze niet regelmatig worden onderhouden en behandeld.

Composiet schuttingen: De voordelen

Composiet schuttingen zijn gemaakt van een mix van houtvezels en gerecycled kunststof. Deze combinatie biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele houten schuttingen:

 • Duurzaamheid: Composiet schuttingen zijn bestand tegen weersinvloeden, rotting en insecten, waardoor ze veel langer meegaan dan houten schuttingen. Ze zijn ook beter bestand tegen kromtrekken en splijten, wat vooral belangrijk is in gebieden met extreme weersomstandigheden.
 • Weinig onderhoud: In tegenstelling tot houten schuttingen hebben composiet schuttingen weinig onderhoud nodig. Ze zijn bestand tegen vervaging en vereisen geen regelmatige schilderbeurten. Af en toe schoonmaken met water en zeep is voldoende om ze er als nieuw uit te laten zien.
 • Milieuvriendelijk: Composiet schuttingen worden gemaakt van gerecyclede materialen, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn. Bovendien gebruiken ze minder hout dan traditionele houten schuttingen, wat bijdraagt aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Composiet schutting nadelen

Hoewel composiet schuttingen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Kosten: Composiet schuttingen hebben over het algemeen een hogere aanschafprijs dan houten schuttingen. Hoewel ze op de lange termijn goedkoper kunnen zijn vanwege het verminderde onderhoud, kan de initiële investering een factor zijn om te overwegen.
 • Uiterlijk: Hoewel composiet schuttingen eruitzien als hout, hebben sommige mensen toch de voorkeur voor de natuurlijke uitstraling van een houten schutting. Hoewel het uiterlijk subjectief is en afhangt van persoonlijke voorkeur, is het iets om in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

Welke is beter?

De keuze tussen composiet schuttingen en houten schuttingen hangt af van jouw specifieke behoeften, smaak en budget. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het nemen van een beslissing:

 • Kies voor een composiet schutting als je op zoek bent naar duurzaamheid, weinig onderhoud en een milieuvriendelijke optie. Dit kan vooral geschikt zijn als je in een gebied woont met extreme weersomstandigheden.
 • Ga voor een houten schutting als je de natuurlijke uitstraling van hout waardeert en bereid bent om regelmatig onderhoud te plegen. Houten schuttingen bieden flexibiliteit in ontwerp en kunnen een meer budgetvriendelijke optie zijn.

Het is ook mogelijk om de voordelen van beide materialen te combineren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een composiet schutting met een houten afwerking, waardoor je profiteert van de duurzaamheid van composiet en de natuurlijke uitstraling van hout.

Of je nu kiest voor een composiet schutting of een houten schutting, beide materialen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid, onderhoudsbehoeften en esthetiek bij het maken van je keuze. Houd er rekening mee dat je keuze ook invloed heeft op de kosten tuinaanleg.
Raadpleeg een professionele hovenier om advies op maat te krijgen en de beste optie te vinden die past bij jouw specifieke situatie en wensen.

Ontdek meer over wonen en tuin op wonenentuin.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *