Hoe maak je een insectenhotel en waar moet je op letten

In onze tuinen spelen kleine beestjes zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes een cruciale rol in de bestuiving van planten en het in toom houden van schadelijke insecten. Het creëren van een gastvrije omgeving voor deze insecten is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar het kan ook bijdragen aan een gezonder ecosysteem in je eigen achtertuin. Een geweldige manier om dit te doen is door een insectenhotel te maken. In dit artikel laten we je zien wat een insectenhotel is, hoe je er zelf een kunt maken, waar je het kunt plaatsen en hoe je het schoon kunt houden.

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel, ook wel bekend als een bijenhotel of insectenkast, is een kleine structuur die speciaal is ontworpen om een veilige en comfortabele omgeving te bieden voor verschillende soorten insecten. Deze insecten spelen een cruciale rol in de bestuiving van planten, wat op zijn beurt bijdraagt aan de productie van fruit en groenten. Daarnaast kunnen sommige insecten, zoals lieveheersbeestjes, helpen bij het bestrijden van schadelijke plagen in je tuin. Lees ook: Infectie van mijten die het blad van planten aantast

Insectenhotel DIY

Nu je weet waarom een insectenhotel zo belangrijk is, laten we eens kijken hoe je er zelf een kunt maken. Hier is een eenvoudige doe-het-zelfgids om je op weg te helpen:

Benodigdheden:

 • Een houten frame (je kunt een oud kistje of houten planken gebruiken)
 • Bamboestokken of holle rietstengels
 • Stukjes hout met voorgeboorde gaatjes
 • Takken, stro, dennenappels en bladeren
 • Bloempotje
 • Een zaag, boormachine en schroeven
 • (Kippen)-gaas
 • Touw of draad voor ophanging

Stappen:

 1. Bouw het frame: Maak een stevig frame van hout. Je kunt verschillende compartimenten in het frame creëren om verschillende soorten insecten aan te trekken.
 2. Vul met materialen: Vul elk compartiment met een mix van materialen zoals bamboestokken, holle rietstengels, dennenappels, takken, stro en bladeren. Deze materialen bieden schuilplaatsen voor verschillende insecten. Met gaas kun je ervoor zorgen dat kleine materialen er niet uit kunnen vallen.
 3. Hang het op: Hang je insectenhotel op een zonnige plek in je tuin, bij voorkeur op ooghoogte. Zorg ervoor dat het stevig is bevestigd en niet wiebelt.
 4. Onderhoud: Controleer regelmatig je insectenhotel en maak het schoon als dat nodig is (meer hierover later).

Bijen en insectenhotel

Bijen zijn enkele van de meest waardevolle bestuivers in onze tuinen. Het toevoegen van bijenhotels aan je insectenhotel kan helpen om deze essentiële insecten aan te trekken. Bijenhotels zijn gemakkelijk te maken door kleine holtes in hout te boren en ze vervolgens in je insectenhotel te plaatsen. Dit biedt een veilige plek voor bijen om hun eieren te leggen en hun voedsel op te slaan.

Vlinderhuis maken

Vlinders zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze dragen ook bij aan de bestuiving van bloemen. Om vlinders aan te trekken, kun je een vlinder huis maken met stukjes hout en stukjes tak die dienen als zitstokken voor de vlinders. Plaats dit vlinderhuisje in de buurt van nectarrijke planten om ze aan te trekken.

Lieveheersbeestjes hotel maken

Lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van veel tuinplagen, zoals bladluizen. Om lieveheersbeestjes aan te trekken, kun je kleine compartimenten in je insectenhotel vullen met stro en droge bladeren. Deze vriendelijke kevertjes zullen zich er graag nestelen.

Waar insectenhotel plaatsen

Het kiezen van de juiste locatie voor waar insectenhotel plaatsen is cruciaal voor het succes ervan. Hier zijn enkele tips:

 • Zonnig en beschut: Plaats het insectenhotel op een zonnige plek waar het minstens een paar uur per dag zonlicht krijgt. Zorg er ook voor dat het beschermd is tegen harde wind en regen.
 • Hoogte: Hang het insectenhotel op ooghoogte, zodat je gemakkelijk kunt controleren en onderhouden.
 • Nabijheid van planten: Plaats het insectenhotel in de buurt van bloeiende planten en struiken, zodat insecten gemakkelijk toegang hebben tot voedsel en nestmateriaal.

Insecten – bijenhotel schoonmaken

Het schoonmaken van je insectenhotel is belangrijk om de gezondheid van de bewoners te waarborgen. Hier is hoe je het kunt doen:

Najaar: In de herfst, wanneer de meeste insecten hun nesten hebben verlaten, kun je het insectenhotel voorzichtig openen en de gebruikte compartimenten schoonmaken. Verwijder oude nestmaterialen en parasieten.

Voorjaar: In het voorjaar, voordat nieuwe bewoners arriveren, controleer je het insectenhotel op eventuele schade en maak je het opnieuw klaar voor gebruik door vers nestmateriaal toe te voegen.

Flora en fauna  – de essentie van insectenhotels

Flora: De Planten

De planten in je tuin zijn de basis van het ecosysteem waarin je insectenhotel zich bevindt. Ze voorzien insecten van voedsel in de vorm van nectar, pollen en bladeren. Het is essentieel om inheemse planten aan te trekken die specifiek zijn aangepast aan de behoeften van lokale insecten. Overweeg het volgende:

 • Bijvriendelijke planten: Kies bloemen, struiken en bomen die bijen aantrekken. Voorbeelden zijn lavendel, krokussen, kattenkruid en fruitbomen. Deze planten bieden voedsel en schuilplaatsen voor bijen.
 • Nectarrijke planten: Vlinders en andere bestuivers hebben nectar nodig. Zorg ervoor dat je tuin een verscheidenheid aan nectarrijke bloemen heeft, vooral in de buurt van je insectenhotel.
 • Larvenvoedsel: Verschillende soorten vlinders leggen eieren op specifieke planten, waarvan de larven zich voeden. Leer welke planten essentieel zijn voor de ontwikkeling van deze larven en zorg ervoor dat ze beschikbaar zijn.

Fauna: De Dieren

Insectenhotels zijn bedoeld om een veilige haven te bieden aan verschillende soorten insecten, maar het is ook belangrijk om te overwegen welke andere dieren in je tuin aanwezig zijn en hoe ze kunnen interageren met het insectenhotel:

 • Vogels: Sommige vogels kunnen insecten uit je hotel plukken als voedsel voor zichzelf of hun jongen. Overweeg het plaatsen van een vogelhuisje op een afstand van je insectenhotel om te voorkomen dat ze de bewoners verstoren. Lees ook: Vogels in de tuin herkennen
 • Eekhoorns en knaagdieren: Deze dieren kunnen interesse tonen in het materiaal dat je voor je insectenhotel hebt gebruikt. Zorg ervoor dat je hotel goed is afgesloten of beschermd tegen hun nieuwsgierigheid.
 • Amfibieën en reptielen: Sommige tuinen herbergen kikkers, padden, hagedissen en andere kleine dieren die insecten eten. Zorg voor een gevarieerde omgeving met vijvers, rotsen en houtstapels om deze dieren aan te trekken.

Balans en biodiversiteit

Het creëren van een harmonieuze balans tussen flora en fauna in je tuin is van cruciaal belang. Het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders met de juiste planten zal niet alleen de diversiteit van je tuin vergroten, maar ook het succes van je insectenhotel bevorderen. Het zorgt voor een constante aanvoer van voedsel en nestmateriaal voor de bewoners van je hotel.

Kortom, wanneer je een insectenhotel overweegt, denk dan niet alleen aan de structuur zelf, maar ook aan de bredere omgeving waarin het zich bevindt. Door aandacht te besteden aan zowel flora als fauna, kun je een bloeiende, biodiverse tuin creëren waarin insectenhotels floreren en bijdragen aan het behoud van onze natuurlijke wereld. Het is een prachtige manier om de schoonheid van de natuur in je eigen achtertuin te ervaren en bij te dragen aan het behoud van deze belangrijke soorten.

Ontdek meer op Wonen en Tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *